Les llavors a l’escola
Aquí pots consultar tota l’oferta i els preus de les activitats “Les llavors a classe”. Pots fer-ne la sol·licitud a través d’aquest formulari. Aquestes activitats no són gratuïtes, cada centre n’ha d’assumir les despeses, atès que actualment no es compta amb cap finançament per dur-les a terme.
El contingut de les activitats proposades s’adapta a tots els nivells, des d’educació infantil a formació professional. Tenim activitats especials per als centres que disposau d’hortet i activitats i xerrades per fer a dins l’aula.
Materials educatius per als centres escolars
Aquests darrers anys hem editat i creat diferents materials educatius i lúdics per tal d’acostar les varietats locals, i en general la biodiversitat cultivada, als centres educatius i als infants de totes les edats.
Si vols saber més sobre els materials creats i com poder-los aconseguir, continua llegint!
Activitats escolars sobre biodiversitat cultivada a Mallorca
Ets un centre escolar?
Si vols rebre formació, assessorament, materials o realitzar qualque activitat amb nosaltres emplena el formulari següent.
Si te fas soci/a de la nostra entitat com a centre escolar rebràs ofertes i qualque taller gratuït durant l’any. Fes-te soci!
“Pack sorpresa. Una llavor per a cada estació”
Els darrers mesos del 2024 hem realitzat un nou material amb la col·laboració de Bri de Palla. Part del material ha estat finançat per la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.
El material consisteix en 4 tubets, un per a cada estació. A cada tub hi ha les llavors ecològiques d’una varietat local de la nostra entitat. Aquests packs han estat repartits de manera gratuïta als centres educatius socis de la nostra entitat.
En el cas de voler-los adquirir pots contactar amb nosaltres o fer la compra a la nostra botiga en línia!
“La dansa de les llavors. La germinació del coneixement”
L’any 2023 hem participat en uns comissariats artístics a través dels quals vàrem ser finalistes de la convocatòria Brotant entre ciència i art: les llavors com a resilients pilars de l’alimentació sana i sostenible del passat, present i futur. El nostre projecte ha estat una instal·lació interactiva que identifica l’acte de sembrar, i a part de l’exposició també hem creat un material didàctic per a les escoles, així com diferents vídeos que podeu veure a través del nostre canal de youtube.
Aquest material l’hem fet juntament amb n’Enric Socias (artista transmèdia), na Nívola Uyà (artista visual) i en Lluís Vidaña (artista visual).
Aquí trobaràs més informació sobre el projecte complet, i si et vols descarregar el material didàctic en pdf ho pots fer aquí.
Vols estar al dia de les activitats que realitzem?
Subscriu-te al nostre butlletí i rep informació sobre les activitats que desenvolupem des de l'Associació de Varietats Locals.
“A la recerca de les alzines dolces”
Exposició “Tomàtiga de ramellet com a patrimoni cultural de Mallorca”
L’any 2022 i 2023 vàrem dur a terme el projecte “Promoció i sensibilització de les varietats locals”, a través del qual vàrem realitzar aquesta exposició, formada per diferents panells divulgatius i un vídeo que podeu veure aquí.
Aquests materials estan pensats perquè els més petits coneguin la tomàtiga de ramellet. L’exposició està creada a partir de les il·lustracions de na Nívola Uyà, el disseny i grafismes de Lluís Vidaña i el vídeo den Joan Lluís Oliver.
Si voleu més informació sobre com poder tenir l’exposició durant uns dies al vostre centre, ens podeu contactar a cursos@varietatslocals.org.
Ludoteca de varietats locals
L’any 2020 vàrem dur a terme el projecte “Educació ambiental sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca a través del joc i l’hort”, a través del qual vàrem realitzar la Ludoteca de varietats locals, jocs lúdic-educatius que duim als tallers escolars i fires perquè hi puguin jugar els infants. A més, quan no les duim a aquestes activitats les tenim a la nostra oficina; vine a conèixer-nos i juga-hi una estona!
Aquesta ludoteca està feta amb fusta, creada per Sa Ludo d’en David. Està formada per un dòmino, un joc de memòria, un 3 en retxa i un qui és qui.
Si voleu més informació sobre com poder tenir la ludoteca durant uns dies al vostre centre, ens podeu contactar a cursos@varietatslocals.org.
Ets un centre escolar?
Si vols rebre formació, assessorament, materials o realitzar qualque activitat amb nosaltres emplena el formulari següent.
Joc de memòria de varietats locals
A causa de l’èxit que va tenir la ludoteca de varietats locals, l’any 2021 vàrem decidir crear el joc de memòria de varietats locals. Basat en el joc de memòria de la ludoteca, aquest és en format petit i per això en vàrem poder fer 100 còpies. D’aquesta manera, l’hem pogut repartir als diferents centres escolars que ens ho han sol·licitat i als que hem anat a fer tallers.
Aquest material es va poder dur a terme a través del projecte “Educació ambiental sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca. Assessorament als horts escolars i reedició de material educatiu sobre varietats locals”, dins de la subvenció per a activitats d’educació ambiental. L’edició del joc de memòria el va dur a terme Senya.
Si ets part de la comunitat educativa i vols un joc de memòria pel teu centre escolar, contacta amb nosaltres a cursos@varietatslocals.org.
Unitat didàctica “Les varietats locals”
L’any 2017 vàrem realitzar una unitat didàctica sobre varietats locals, amb el finançament de SEMILLA. Actualment i gràcies a aquesta iniciativa, l’IRFAP (antic SEMILLA) duu a terme una activitat a les escoles amb l’alumnat de 3r de primària per donar a conèixer les varietats locals de Mallorca. Aquí hi podeu trobar més informació.
Si ets part de la comunitat educativa i en vols un exemplar, contacta amb nosaltres a cursos@varietatslocals.org.
Recull de llavors per als horts escolars
Dins el mateix projecte que l’any 2020 férem la ludoteca, també vàrem realitzar el Recull de llavors per als horts escolars, que es va repartir gratuïtament a 40 centres escolars, i que vàrem poder reeditar l’any següent gràcies a la mateixa subvenció, per repartir a 40 centres més.
Aquests reculls els va editar la il·lustradora Nívola Uyá, i estan formats per 12 fitxes: deu fitxes de varietats locals (amb la informació necessària per poder-les sembrar i consumir durant el curs escolar, a més d’informació culinària i descripció) i dues fitxes de processos (planter i extracció de llavors). A més, també s’hi inclouen 3 sobres de llavors de varietats locals (julivert mallorquí, enciam d’orella d’ase i pastanaga morada).
Ara ja no ens queden reculls per poder repartir, però si al teu centre estau interessats/des en aconseguir-ne un, fes-nos-ho saber a cursos@varietatslocals.org, per si en feim una tercera edició!