Som 359 socis i sòcies | Col·labora | Contacta | Subscriu-te al butlletí

Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Alzines d'aglà dolç

Recuperant les varietats d’alzina d’aglà dolç de Mallorca

L’alzina és un dels arbres més emblemàtics de la Mediterrània. La gran majoria d’alzines silvestres de Mallorca produeixen aglans amb un alt contingut de tanins que els atorguen un gust amarg i astringent. Però també trobam alzines amb aglans “dolços”, que s’han utilitzat tant per consum animal com també per al consum humà (en cru, torrats o en farina).

A Mallorca, aquestes alzines s’han propagat tradicionalment a través de l’empelt, tècnica específica que ens ha arribat transmesa de generació en generació, i que a la nostra illa és l’únic lloc on es conserva per aquest cultiu.

A partir del 2019, gràcies a la col·laboració de Balanotrees i a través d’una Beca d’Investigació Aplicada finançada pel FOGAIBA vàrem poder identificar i caracteritzar part de les alzines d’aglà dolç de Mallorca. Aquí podeu consultar els resultats d’aquest darrer projecte. També podeu consultar les diferents varietats o tipus varietals d’alzina que vàrem poder caracteritzar i incorporar al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears.

alzines d'aglà dolç
alzines d'aglà dolç
alzines d'aglà dolç
alzines d'aglà dolç

Viver d’alzines d'aglà dolç

La preservació de les varietats d’alzines d’aglà dolç és una fita més en la recuperació de la biodiversitat cultivada de Mallorca i del patrimoni cultural i gastronòmic de la nostra illa. Per això, l’any 2022 vàrem posar en marxa un projecte de propagació d’alzines dolces de varietats mallorquines en el qual, durant els dos primers anys, hem empeltat 1.800 individus amb l’objectiu de potenciar i preservar aquests cultivars.

El viver forestal de Menut, gestionat per la Conselleria d’Agricultura, aporta les alzines d’un any, i la Universitat de les Illes Balears ens cedeix un espai on empeltar i una zona dins l’hivernacle.

Cada any completam les col·leccions: Can Pistola (Felanitx), gestionada per un membre de la nostra entitat; a la UIB, en agraïment per la seva col·laboració en el projecte; i una darrera a la finca pública de Galatzó.

El mes de novembre iniciam la campanya d’empelt de peus d’alzina agre amb mudes d’alzina dolça, gràcies a empeltadors i empeltadores voluntàries i assistents als cursos de formació. Els plançons romanen 3 setmanes a una prestatgeria de tub calent i si han partit favorablement, són transplantats primer en safates i despés en cossiols forestals individuals. Abans de l’estiu els arbrets són portats per créixer i aclimartar-se a les instal·lacions de CEFOR-Menut i a finals d’any ja poden ser plantats al camp.

Tot això és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de persones voluntàries que ens ajuden, tant amb la recollida de mudes i els empelts com amb el manteniment posterior. Aquest projecte compta amb el suport de Mallorca Preservation Foundationla Universitat de les Illes Balears i  la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. 

Dona al projecte de viver d’alzines dolces

La preservació de les varietats d’alzines d’aglà dolç és una fita més en la recuperació de la biodiversitat cultivada de Mallorca i del patrimoni cultural i gastronòmic de la nostra illa.

Vols empeltar alzines?

  • Escriu-nos a info@varietatslocals.org si vols formar part del grup d’empeltadors i empeltadores que puntualment ens ajuden a empeltar i fer altres tasques del projecte de multiplicació d’alzines dolces.
  • Forma’t als diferents cursos que organitzam. Més informació a l’apartat de formació.

Vols adquirir una alzina dolça?

Atès el gran interès que desperta el projecte i l’arbre en sí, aviat serà possible adquirir de nou alzines empeltades.

Els arbrets es distribuieixen prioritàriament entre les persones sòcies interessades, el mes de desembre.  En funció de la disponibilitat d’exemplars i de la demanda, les posarem a disposició del públic en general que en vulgui adquirir. Ho anunciarem al nostre butlletí i a través de les nostres xarxes.

Tot i que les nostres plantes passen els controls sanitaris pertinents, atesa la prohibició de traslladar material vegetal viu fora de les Illes Balears, no és possible atendre peticions de fora de la nostra Comunitat Autònoma.

Contacta amb nosaltres per a més informació

Ens pots contactar mitjançant el correu info@varietatslocals.org o al telèfon 722 782 536

caCA