Som 359 socis i sòcies | Col·labora | Contacta | Subscriu-te al butlletí

Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Sa Porgadora

Servei de porgat obert!

El servei de porgat consisteix en la neteja de gra (cereals i llegums) de varietats locals, varietats foranes, en convencional i en ecològic. 

Sa Porgadora es troba a la Cooperativa Agrícola de Sineu (Camp Mallorquí Fruits, carrer del Carril, 21, Sineu) i és l’únic centre de neteja de gra ecològic i de varietats locals a Mallorca i a les Illes.

Després de diversos anys de portar la gestió de les entregues i recollides del gra des de l’Associació de Varietats Locals, a partir d’ara ho farà Camp Mallorquí. 

Les condicions de preu pels nostres socis es mantenen, però la gestió i el servei de porgat (com ho han fet sempre) ho farà Camp Mallorquí.

S’ha reservat la primera setmana de cada mes per a la porga de productes ecològics. La resta de dies serà pels convencionals, tot i que la màquina es neteja després de cada porgada.

Els preus també han canviat. Són molt similars però s’han ajustat a la feina que dur cada tipus de gra (no és el mateix porgar una llavor de faves o favó que de blat xeixa). Aquí hi ha la informació dels nous preus.

sa porgadora
gra de sa porgadora
sa porgadora 2

Com ho has de fer si t’interessa fer ús del servei de porgat?

Si estàs interessat/a a porgar cereals i llegums pots demanar cita prèvia a través d’aquest enllaç

El formulari només deixa emplenar dilluns i dijous, els dies d’entrega de gra. Per això només t’hi pots apuntar aquests dies a les hores disponibles. Has d’anotar totes les teves dades així com tot el gra a porgar. Si tens més d’un tipus de gra l’has de separar per coma, barra o guió i amb el mateix ordre posar la quantitat de cada tipus de gra. Per exemple PRODUCTE: ordi-blat-civada QUANTITAT: 1000KG/500KG/750KG

Per a qualsevol dubte pots telefonar a Llorenç, responsable del servei de porgat, al  686 69 67 70

La temporada de neteja de gra comença dia 17 de juny de 2024. És important que abans llegeixis el Decàleg dels cerealistes del servei de porgat.
sa porgadora

El perquè del projecte de Sa Porgadora

El sector agrari té dificultats per obtenir un gra per a sembra o per a consum humà, entre d’altres a causa del minifundisme i la utilització de la mateixa maquinària de sembra i recol·lecció de gra per a diferents finques, que provoca la mescla de diferents espècies en detriment de la conservació de les varietats en la seva puresa.

Actualment, hi ha un increment de la demanda de farines de varietats locals i ecològiques a causa de la panificació que se’n fa d’aquestes. Tot i la creixent demanda, els pagesos i fariners es veuen amb dificultats per tal d’aconseguir cereals seleccionats per a consum.

És sabut que, a hores d’ara, algunes lleguminoses o cereals estan a punt de desaparèixer, ja que no tenen sortida comercial a conseqüència de la falta de maquinària de neteja. Hi ha un mercat que valora aquestes varietats i que valora la producció de productes ecològics. En el cas que ens ocupa, pareix que hi ha demanda en poder elaborar farines de cereal i en poder vendre llegum local. Així, podem dir que existeix un cert potencial en aquests tipus de producte, però amb les eines actuals s’encareix molt el cost de producció.

És necessari una inversió amb infraestructura, ja que la qualitat que s’aconsegueix a Sa Porgadora a partir de la neteja és bona, en comparació a com arriba el gra. Però en alguns casos, sobretot en els llegums, es podria millorar, i per això es necessita major i millor infraestructura. La neteja del gra no només és important pel que es pugui assolir com a producte final, sinó que és un procés clau per preservar la biodiversitat cultivada, per fomentar l’autonomia dels pagesos i, per tant, la sobirania alimentària.

Per saber més sobre el projecte: a APAEMA podreu trobar l’article del mes de l’agenda 2020, dedicat aquesta vegada al projecte de Sa Porgadora. I a la revista Agrocultura també es va publicar un article sobre aquest projecte, el setembre del 2021, i que podeu trobar aquí.

 

caCA