Encinas de bellota dulce
Recuperando las variedades de encina de bellota dulce de Mallorca
La encina es uno de los árboles más emblemáticos del Mediterráneo. La gran mayoría de encinas silvestres de Mallorca producen bellotas con un alto contenido de taninos que les otorgan un gusto amargo y astringente. Pero también encontramos encinas con bellotas “dulces”, que se han utilizado tanto para consumo animal como también para consumo humano (en crudo, tostados o en harina).
En Mallorca, estas encinas se han propagado tradicionalmente a través del injerto, técnica específica que nos ha llegado transmitida de generación en generación, y que en nuestra isla es el único sitio donde se conserva para este cultivo.
A partir de 2019, gracias a la colaboración de Balanotrees ya través de una Beca de Investigación Aplicada financiada por el FOGAIBA pudimos identificar y caracterizar parte de las encinas de bellota dulce de Mallorca. Aquí puede consultar los resultados de este último proyecto. También se pueden consultar las diferentes variedades o tipos varietales de encina que pudimos caracterizar e incorporar al Catálogo de variedades locales de interés agrario de las Islas Baleares.




Vivero de encinas de bellota dulce
La preservació de les varietats d’alzines d’aglà dolç és una fita més en la recuperació de la biodiversitat cultivada de Mallorca i del patrimoni cultural i gastronòmic de la nostra illa. Per això, l’any 2022 vàrem posar en marxa un projecte de propagació de varietats locals d’alzines dolces per mitjà de la tècnica del microempelt.
El viver forestal CEFOR Menut, aporta les alzines d’un any, i Estrella de Levante ens cedeix l’espai on empeltar i una zona dins l’hivernacle al seu Viver Bio.
Cada any completam les col·leccions de Can Pistola (Felanitx), la UIB i les Finques públiques de Galatzó i de Mortitx, respectivament.
El mes de novembre iniciam la campanya d’empelt de peus d’alzina agre amb mudes d’alzina dolça, gràcies a empeltadors i empeltadores voluntàries i assistents als cursos de formació. Els plançons romanen 3 setmanes a una prestatgeria de tub calent i si han partit favorablement, són trasplantats primer en safates i després en cossiols forestals individuals. Abans de l’estiu els arbrets són portats per créixer i aclimatar-se a les instal·lacions de CEFOR-Menut i a finals d’any ja poden ser plantats al camp.
Tot això és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de persones voluntàries que ens ajuden, tant en la cessió i la recollida de mudes, com a fer els empelts i el manteniment posterior.
Aquest projecte compta amb el suport de Mallorca Preservation Foundation, la Fundació Estel de Llevant, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i la Universitat de les Illes Balears.
Dona al proyecto de vivero de encinas dulces
La preservación de las variedades de encinas de bellota dulce es un hito más en la recuperación de la biodiversidad cultivada de Mallorca y del patrimonio cultural y gastronómico de nuestra isla.
¿Quieres injertar encinas?
- Escríbenos a info@varietatslocals.org si quieres formar parte del grupo de injertores y injertoras que puntualmente nos ayudan a injertar y realizar otras tareas del proyecto de multiplicación de encinas dulces.
- Fórmate en los diferentes cursos que organizamos. Más información en el apartado de formación.
¿Quieres adquirir una encina dulce?
Les alzines es distribuieixen prioritàriament entre les personas socias interessades. En funció de la disponibilitat d’exemplars i de la demanda, les posarm a disposició del públic en general que en vulgui adquirir. Ho anunciarem al nostre butlletí i a través de les nostres xarxes.
Tot i que les les plantes són sotmeses als controls sanitaris pertinents, atesa la prohibició de traslladar material vegetal viu fora de les Illes Balears, no és possible atendre peticions de fora de la nostra Comunitat Autònoma.
Contacta con nosotros para más información
Nos puedes contactar mediante el correo info@varietatslocals.org o en el teléfono 722 782 536