Som 355 socis i sòcies | Col·labora | Contacta | Subscriu-te al butlletí

Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Selecció i promoció de la col borratxona com a producte singular de Mallorca

A dia d’avui, i segons alguns productors mallorquins, la col és un aliment que s’està consumint de cada vegada menys. A més, dins el mercat existeixen varietats foranes de col que de vegades fan confondre al consumidor que vol comprar col borratxona.

Fa falta un treball de promoció per donar a conèixer la varietat local de col borratxona entre la població, i per tornar a impulsar l’ús de la col en la gastronomia, tant en receptes que s’han anat perdent, com en receptes innovadores.

L’objectiu principal del projecte de “Selecció i promoció de la col borratxona com a producte singular de l’agricultura i gastronomia de Mallorca” és la selecció de diferents accessions de la varietat local de col borratxona, de Mallorca, per tal de promocionar-la com a producte singular. Per això s’ha duit a terme una breu prospecció de diferents accessions de col borratxona i una selecció a través del cultiu i seguiment de les accessions prospectades, per tal de fer-ne una possible distinció.

L’objectiu es fer servir la feina feta com a inici del procés de millora de la col borratxona, per tal d’aconseguir una varietat òptima per al mercat, a més de promoure la col borratxona entre el mercat productor i consumidor mallorquí.

La realització del projecte permetrà, també, conèixer un poc més la variabilitat existent de col borratxona arreu de Mallorca, si n’és el cas, per difondre i poder millorar la biodiversitat agrària actual. A més, amb la promoció d’aquesta varietat entre la població, s’espera augmentar la seva visibilitat i la demanda, beneficiant directament al sector.

Aquest projecte servirà com a punt de partida per poder dur a terme un procés de millora de la col borratxona, per fer-la més òptima per a tots els tipus de productors, i perquè es pugui estendre el seu cultiu entre tot el sector. Alguna de les millores que es podria aconseguir seria la d’allargar l’època d’espigat, per a poder allargar la temporada de producció, o la d’obtenir cols més primerenques i ben formades.

Dia 30 de gener va tenir lloc la selecció participativa. Hi varen prendre part un pagès, dos cuiners, quatre tècnics i conservadors, a més de i les tècniques de l’Associació i l’alumne de pràctiques. Hi va haver també moltes aportacions informals i un intercanvi d’informació molt fructífer. El programa Fred i Calent d’IB3TV n’ha fet ressò (Min 19).

Aquest projecte s’ha pogut realitzar gràcies a una Beca d’Investigació Aplicada amb el finançament de FOGAIBA.

seleccio i promocio de la col borratxona com a producte singular de lagricultura i gastronomia de mallorca
caCA