Som 355 socis i sòcies | Col·labora | Contacta | Subscriu-te al butlletí

Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Finalitza el projecte pilot de Sa Porgadora

Aquest dijous 13 de gener vàrem dur a terme la reunió de valoració i avaluació de la tercera campanya de porgat, on també es va valorar la totalitat del projecte “Innovació pel desenvolupament de nous processos de gestió i noves pràctiques de neteja de gra de varietats locals i ecològic”. Hi vàrem assistir representants de l’Associació de Varietats Locals, de Camp Mallorquí Fruits i alguns dels pagesos usuaris del servei de neteja de gra. Acaba, per tant, l’experimentació feta durant tres anys per tal d’obtenir un gra seleccionat de major qualitat per a la transformació en farina o per a ressembra, sorgit d’una demanda històrica del sector agrari de crear un centre de neteja de gra ecològic i de varietats locals. Però Sa Porgadora no s’atura aquí, i ahir es va poder debatre sobre la seva continuïtat i sobre les diferents propostes de millora i de futur, per tal de seguir oferint aquest servei a tots els pagesos i pageses que ho necessitin, i per tal de millorar-ho cada vegada més.

Aquesta darrera campanya de porgat ha acabat amb un total de 232 tones de gra porgat. Tot i que ha quedat enfora de l’objectiu a assolir, aquest valor suposa una gran evolució comparat amb els anys anteriors, suposant unes 15 vegades més el volum porgat abans de l’inici del projecte pilot, i el màxim de porgat d’aquests tres anys de projecte. A més, de cada vegada s’ha anat porgant més gra ecològic, i les tres varietats més porgades són varietats locals: el blat xeixa, l’ordi mallorquí i el favó mallorquí.

Aquest projecte ha estat finançat a través de les ajudes per a projectes pilot i suport al desenvolupament de nous productes, pràctiques, processos i tecnologies per als anys 2016-2020, pel Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA).

#saporgadora #cerealsdevarietatslocals #projectepilot #PDR #fogaiba #feimfeinaPDR #feimfeinaambtu #feimfeinaperatu

14 de gener de 2021

caCA