Som 355 socis i sòcies | Col·labora | Contacta | Subscriu-te al butlletí

Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Viatges formatius 2023: memòria de l’experiència

Les darreres setmanes s’han fet dos viatges formatius gràcies al finançament de FOGAIBA per l’ajuda sol·licitada “Activitats de demostració d’experiències i processos per millorar la conservació i producció de l’agrobiodiversitat de les Illes Balears”

El primer va ser al País Valencià, on es van visitar diferents experiències sobre tècniques de sanejament de material vegetal i experiències de fruiters i llavors de varietats locals. Varen ser tres dies intensos!

El primer dia vam visitar el COMAV, centre de conservació de l’agrobiodiversitat valenciana de la Universitat Politècnica de València, i el viver Hernandorena. El segon dia visitàrem l’estació experimental Agrària de Carcaixent, amb el seu banc de llavors i la col·lecció de cítrics. A més, ens vàrem aturar a l’IVIA de Montacada, on vam conèixer la tècnica de sanejament de cítrics, única a tot Europa; per acabar el dia visitàrem el banc de llavors i les diferents col·leccions de fruiters subtropicals que tenen a l’estació agrària experimental de Vila-real. El tercer i darrer dia vam visitar l’experiència de Connecta Natura, el seu arborètum a la Serra d’Espadà i la finca de multiplicació de fruiters de varietats locals de Castelló.

El segon viatge ha estat a França, principalment a les regions del sud-oest del país, on es troben les empreses i entitats de multiplicació i comercialització de llavor ecològica i de varietats locals com les que vàrem visitar: Essem’Bio, Le Biau Germe i Graines del Païs, tots tres projectes ben potents i dels que tenim molt per aprendre!

Essem’Bio és una empresa de selecció, multiplicació, classificació, aprovació de lots, envasament i comercialització de llavors d’hortalisses ecològiques. Amb 38 hectàrees de terreny certificades per a producció orgànica i 25 anys d’experiència en la multiplicació de llavors d’hortalisses orgàniques.

Le Biau Germe és una cooperativa de productors i comercialitzadors de llavor ecològica de varietats de verdures, aromàtiques, flors i adobs verds, totes elles no híbrides.

Finalment, Graines del Païs és una agrupació d’una vintena d’agricultors que seleccionen, multipliquen i comercialitzen llavors de “varietats poblacionals”, de lliure reproducció i adaptades al cultiu ecològic.

Han estat dos viatges molt enriquidors tant per a la nostra entitat com pels socis i sòcies que en formen part i varen assistir a cadascun d’ells. Moltes gràcies a totes les persones i entitats que ens varen rebre i de les que vàrem poder aprendre i intercanviar coneixements!

14 de juny de 2023

caCA