Les llavors a l'escola

Materials educatius per als centres escolars

Aquests darrers anys hem editat i creat diferents materials educatius i lúdics per tal d’acostar les varietats locals, i en general la biodiversitat cultivada, als centres educatius i als infants de totes les edats. Aquests materials s’han pogut crear, principalment, gràcies a la subvenció que surt anualment per a activitats d’educació ambiental, finançada per la Direcció General de Residus i Educació Ambiental.

Si vols saber més sobre aquests materials i com poder-los aconseguir, continua llegint!

“A la recerca de les alzines dolces”

L’any 2022 hem dut a terme el projecte “Educació ambiental sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca. Assessorament als horts escolars i edició de materials educatius sobre l’alzina dolça”, a través del qual hem elaborat el material educatiu “A la recerca de les alzines dolces”. Amb aquesta unitat didàctica volem donar a conèixer l’alzina dolça i totes les seves característiques de cultiu, reproducció, consum i altres aspectes interessants, per tal de donar a conèixer un arbre tan singular de l’illa de Mallorca i, a la vegada, tan desconegut.

Aquest material l’hem fet juntament amb l’il·lustrador Xavi Canyelles, i amb el disseny de na Nívola Uyá.

Si voleu aconseguir un exemplar en paper ens podeu contactar a cursos@varietatslocals.org, i aquí vos el podeu descarregar en pdf.

Portada UD
Captura2
Captura1
Ludoteca de varietats locals

L’any 2020 vàrem dur a terme el projecte “Educació ambiental sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca a través del joc i l’hort”, a través del qual vàrem realitzar la Ludoteca de varietats locals, jocs lúdic-educatius que duim als tallers escolars i fires perquè hi puguin jugar els infants. A més, quan no les duim a aquestes activitats les tenim a la nostra oficina; vine a conèixer-nos i juga-hi una estona!

Aquesta ludoteca està feta amb fusta, creada per Sa Ludo d’en David. Està formada per un dòmino, un joc de memòria, un 3 en retxa i un qui és qui.

Si voleu més informació sobre com poder tenir la ludoteca durant uns dies al vostre centre, ens podeu contactar a cursos@varietatslocals.org.

2020-12-02_14-44-58_299
2020-12-02_14-25-49_465
2020-12-02_14-25-56_445
Joc de memòria de varietats locals

A causa de l’èxit que va tenir la ludoteca de varietats locals, l’any 2021 vàrem decidir crear el joc de memòria de varietats locals. Basat en el joc de memòria de la ludoteca, aquest és en format petit i per això en vàrem poder fer 100 còpies. D’aquesta manera, l’hem pogut repartir als diferents centres escolars que ens ho han sol·licitat i als que hem anat a fer tallers.

Aquest material es va poder dur a terme a través del projecte “Educació ambiental sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca. Assessorament als horts escolars i reedició de material educatiu sobre varietats locals”, dins de la subvenció per a activitats d’educació ambiental. L’edició del joc de memòria el va dur a terme Senya.

Si ets part de la comunitat educativa i vols un joc de memòria pel teu centre escolar, contacta amb nosaltres a cursos@varietatslocals.org.

foto joc de memòria material
Joc de memoria
Unitat didàctica “Les varietats locals”

L’any 2017 vàrem realitzar una unitat didàctica sobre varietats locals, amb el finançament de SEMILLA. Actualment i gràcies a aquesta iniciativa, l’IRFAP (antic SEMILLA) duu a terme una activitat a les escoles amb l’alumnat de 3r de primària per donar a conèixer les varietats locals de Mallorca. Aquí hi podeu trobar més informació.

Si ets part de la comunitat educativa i en vols un exemplar, contacta amb nosaltres a cursos@varietatslocals.org.

UD LES VARIETATS LOCALS_COMPLET_page-0001
UD LES VARIETATS LOCALS_COMPLET_page-0005
UD LES VARIETATS LOCALS_COMPLET_page-0014
Recull de llavors per als horts escolars

Dins el mateix projecte que l’any 2020 férem la ludoteca, també vàrem realitzar el Recull de llavors per als horts escolars, que es va repartir gratuïtament a 40 centres escolars, i que vàrem poder reeditar l’any següent gràcies a la mateixa subvenció, per repartir a 40 centres més.

Aquests reculls els va editar la il·lustradora Nívola Uyá, i estan formats per 12 fitxes: deu fitxes de varietats locals (amb la informació necessària per poder-les sembrar i consumir durant el curs escolar, a més d’informació culinària i descripció) i dues fitxes de processos (planter i extracció de llavors). A més, també s’hi inclouen 3 sobres de llavors de varietats locals (julivert mallorquí, enciam d’orella d’ase i pastanaga morada).

Ara ja no ens queden reculls per poder repartir, però si al teu centre estau interessats/des en aconseguir-ne un, fes-nos-ho saber a cursos@varietatslocals.org, per si en feim una tercera edició!

2020-12-02_14-24-04_403
Fitxes Recull llavors XXSS web_pages-to-jpg-0003
Fitxes Recull llavors XXSS web_pages-to-jpg-0004
Tallers als centres educatius

Cada any, i gràcies a la subvenció d’educació ambiental, duim a terme diferents tallers als centres educatius socis de la nostra entitat. A més, els darrers anys també hem dut a terme alguns tallers a Palma a través del programa Palma Educa, finançat per l’Ajuntament i que podeu consultar aquí.

Avui en dia tenim disponible una oferta d’activitats dins i fora de l’aula sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca. Volem donar a conèixer als alumnes la riquesa que suposa aquest patrimoni viu, d’on ve tot allò que menjam, com creixen les plantes a partir d’una llavor i com hi ha molts aliments més dels que solem veure als supermercats o les fruiteries dels pobles i ciutats.

Per això oferim 4 tipus de tallers i 3 xerrades, a més dels diferents materials educatius explicats anteriorment. Aquí podeu consultar tota l’oferta i els preus de les activitats “Les llavors a classe”, i a través d’aquest formulari podeu fer la sol·licitud de les que esteu interessats a concertar. Aquestes activitats no són gratuïtes, cada centre n’ha d’assumir les despeses, ja que actualment no es compta amb cap finançament per dur-les a terme.

El contingut de les activitats proposades s’adapta a tots els nivells, des d’educació infantil a formació professional. Tenim activitats especials per a aquells centres que disposen d’hortet i activitats i xerrades per fer a dins l’aula.

WhatsApp Image 2020-02-10 at 11.54.53 (4)
IMG-20191007-WA0011_
Screenshot_20211117-190257_WhatsApp