El perquè d’aquest projecte:
El sector agrari té dificultats per obtenir un gra per a sembra o per a consum humà, entre d’altres a causa del minifundisme i la utilització de la mateixa maquinària de sembra i recol·lecció de gra per a diferents finques, que provoca la mescla de diferents espècies en detriment de la conservació de les varietats en la seva puresa.
Actualment, hi ha un increment de la demanda de farines de varietats locals i ecològiques a causa de la panificació que se’n fa d’aquestes. Tot i la creixent demanda, els pagesos i fariners es veuen amb dificultats per tal d’aconseguir cereals seleccionats per a consum.
És sabut que, a hores d’ara, algunes lleguminoses o cereals estan a punt de desaparèixer, ja que no tenen sortida comercial a conseqüència de la falta de maquinària de neteja. Hi ha un mercat que valora aquestes varietats i que valora la producció de productes ecològics. En el cas que ens ocupa, pareix que hi ha demanda en poder elaborar farines de cereal i en poder vendre llegum local. Així, podem dir que existeix un cert potencial en aquests tipus de producte, però amb les eines actuals s’encareix molt el cost de producció.
És necessari una inversió amb infraestructura, ja que la qualitat que s’aconsegueix a Sa Porgadora a partir de la neteja és bona, en comparació a com arriba el gra. Però en alguns casos, sobretot en els llegums, es podria millorar, i per això es necessita major i millor infraestructura. La neteja del gra no només és important pel que es pugui assolir com a producte final, sinó que és un procés clau per preservar la biodiversitat cultivada, per fomentar l’autonomia dels pagesos i, per tant, la sobirania alimentària.
Per saber més: a APAEMA podreu trobar l’article del mes de l’agenda 2020, dedicat aquesta vegada al projecte de Sa Porgadora. I a la revista Agrocultura també es va publicar un article sobre aquest projecte, el setembre del 2021, i que podeu trobar aquí.