Sa Porgadora

Servei de porgat obert!

El servei de porgat consisteix en la neteja de gra (cereals i llegums) de varietats locals, varietats foranes, en convencional i en ecològic.  Tots els interessats/des en porgar cereals i llegums podeu demanar cita prèvia a través de saporgadora@gmail.com o al telèfon 693 066 858. Sa Porgadora es troba a la Cooperativa Agrícola de Sineu (Camp Mallorquí Fruits), al Carrer Carril, 21, Sineu.

Sa Porgadora és l’únic centre de neteja de gra ecològic i de varietats locals a Mallorca i a les Illes. Aquest projecte el gestionam des de la nostra entitat juntament amb el Camp Mallorquí, propietari de les instal·lacions i de la realització de la neteja del gra. Nosaltres ens encarregam de la gestió, per tal que el projecte funcioni bé i els usuaris del servei quedin satisfets.

La temporada de neteja de gra d’enguany 2022 va començar a finals de juny i es pretén acabar-la al mes de desembre.

Logotip_SaPorgadora_FonsBlanc
El perquè d’aquest projecte:

El sector agrari té dificultats per obtenir un gra per a sembra o per a consum humà, entre d’altres a causa del minifundisme i la utilització de la mateixa maquinària de sembra i recol·lecció de gra per a diferents finques, que provoca la mescla de diferents espècies en detriment de la conservació de les varietats en la seva puresa.

Actualment, hi ha un increment de la demanda de farines de varietats locals i ecològiques a causa de la panificació que se’n fa d’aquestes. Tot i la creixent demanda, els pagesos i fariners es veuen amb dificultats per tal d’aconseguir cereals seleccionats per a consum.

És sabut que, a hores d’ara, algunes lleguminoses o cereals estan a punt de desaparèixer, ja que no tenen sortida comercial a conseqüència de la falta de maquinària de neteja. Hi ha un mercat que valora aquestes varietats i que valora la producció de productes ecològics. En el cas que ens ocupa, pareix que hi ha demanda en poder elaborar farines de cereal i en poder vendre llegum local. Així, podem dir que existeix un cert potencial en aquests tipus de producte, però amb les eines actuals s’encareix molt el cost de producció.

És necessari una inversió amb infraestructura, ja que la qualitat que s’aconsegueix a Sa Porgadora a partir de la neteja és bona, en comparació a com arriba el gra. Però en alguns casos, sobretot en els llegums, es podria millorar, i per això es necessita major i millor infraestructura. La neteja del gra no només és important pel que es pugui assolir com a producte final, sinó que és un procés clau per preservar la biodiversitat cultivada, per fomentar l’autonomia dels pagesos i, per tant, la sobirania alimentària.

Per saber més: a APAEMA podreu trobar l’article del mes de l’agenda 2020, dedicat aquesta vegada al projecte de Sa Porgadora. I a la revista Agrocultura també es va publicar un article sobre aquest projecte, el setembre del 2021, i que podeu trobar aquí.

Faves brutes

Foto faves brutes 2022-08-19 (Biel Bauza)

Faves netes

Fotos faves netes 2022-09-14 (Biel Bauzà)

Blat mort brut

Fotos blat mort (Tòfol Sastre)

Blat mort net

Fotos blat mort net(Tòfol Sastre)

El Projecte pilot: Innovació pel desenvolupament de nous processos de gestió i noves pràctiques de neteja de gra de varietats locals i ecològic

El servei de gestió i neteja de gra a Sa Porgadora es va poder millorar gràcies al projecte pilot en col·laboració amb la cooperativa Camp Mallorquí. Aquest projecte es va iniciar l’any 2019, habilitant i millorant l’espai de neteja de gra a les instal·lacions que la cooperativa té a Sineu, i permetent la innovació del servei de gestió i neteja de gra existent i creació d’un nou espai per a les varietats locals i ecològiques, per tal de millorar la qualitat d’aquest gra.

El projecte pilot, que preveia un volum d’unes 700 tones de porgat de gra, entre cereal, tant per farina com per sembra, i llegum per animals, consum humà i de sembra, va acabar el gener del 2022, i en podeu consultar els resultats aquí. Així i tot, Sa Porgadora continua oferint el seu servei i millorant-lo.

#feimfeinaPDR #feimfeinaambtu #feimfeinaperatu