Multiplicació

Multiplicació de llavors

Fins fa unes dècades, fer-se les pròpies llavors era una tasca comuna dins de la pagesia. Cada vegada es dedica menys temps a aquesta comesa. No és senzilla, requereix un saber fer a més de conèixer el cultiu i el procés de producció de llavor.

El projecte de multiplicació i dispersió de varietats locals és el cor de l’associació i té com a objectiu donar a conèixer les varietats locals i fomentar el seu consum. Per això, s’ha pres la iniciativa d’oferir algunes varietats locals a la població illenca.

Cal dir que es tracta d’un projecte que es va iniciar l’any 2011 i actualment hi ha unes 70 varietats locals d’hortalissa i llegum implicades, que s’obtenen gràcies a la tasca de la xarxa de multiplicadors de llavor, formada per 18 pagesos multiplicadors. La majoria de varietats que es multipliquen tenen el segell de producció ecològica avalat pel Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, (CBPAE). Aquestes llavors se difonen a 34 botigues illenques (32 a Mallorca i 2 a Menorca), per tal que es puguin adquirir i seguir reproduint. A més, l’associació treballa en la introducció de noves varietats i millorar les actuals per tal d’aportar a les persones interessades una àmplia gamma de varietats locals.

Per conèixer més d’aquest projecte, la xarxa de multiplicadors, les botigues col·laboradores… clica aquí!

Part d’aquest projecte, tal com algunes la realització d’activitats i vídeos de divulgació, tallers, així com la caracterització d’algunes varietats estan inclosos dins del projecte “Foment de la prospecció, multiplicació, conservació, ús i intercanvi dels recursos fitogenètics de Mallorca i la seva inscripció en el catàleg de varietats locals de les Illes Balears”. #feimfeinaPDR #feimfeinaambtu #feimfeinaperatu

 

Els vídeos divulgatius

Durant l’any 2020 i inicis del 2021, hem elaborat diferents vídeos sobre el projecte de multiplicació de llavors de la nostra entitat. La idea va sorgir de visualitzar la tasca del multiplicador/a de llavors, una tasca molt acurada i poc coneguda. Però amb el nostre productor i realitzador, en Marc Alcover Riera, ens vam animar i en lloc de fer només un vídeo de cada multiplicador vam decidir fer 11 vídeos temàtics, que toquin diferents temes que d’una manera o altra estan relacionats amb les varietats locals i la biodiversitat cultivada a Mallorca.

A partir de divendres 26 de febrer anirem publicant un vídeo cada setmana. Els podreu trobar publicats a les nostres xarxes socials i també al nostre canal de youtube. A continuació teniu els enllaços directes als vídeos:

Captura 01_1
Captura 01_2
Captura 01_4