L'Associació

Qui som?

L’Associació de Varietats Locals és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir el 2002 a partir de la proposta de pagesos, tècnics i estudiosos de l’agrobiodiversitat de les Illes Balears, i que treballa majoritàriament a Mallorca.

L’entitat treballa per a la recuperació de les varietats locals d’hortalissa, llegums, cereals i fruiters, així com dels coneixements pagesos que hi van associats.

Promou el foment de la producció i de la conservació de la biodiversitat cultivada, i la gestió col·lectiva de l’agrobiodiversitat com a patrimoni del poble.

Forma part de Red de Semillas: Resembrando e Intercambiando, xarxa d’entitats amb objectius comuns en l’àmbit estatal

L’Assemblea

L’Assemblea de socis és l’òrgan suprem de l’associació. Anualment se celebra una assemblea el primer trimestre de l’any, en la qual s’expliquen les activitats realitzades l’any anterior així com es rendeixen comptes amb els socis i sòcies, i on es debaten les línies generals a seguir per part de l’entitat.

La junta

És l’òrgan de direcció i presa de decisions, constituïda per persones i/o representants d’empreses o cooperatives, la qual es renova cada 4 anys. Actualment la Junta està constituïda per:

DSC02466

Andreu Adrover

President

Enginyer tècnic agrícola, responsable dels cultius hortícoles i fruiters de la finca ecològica de sa Teulera. Gran apassionant de l’agrobiodiversitat cultivada i de les races autòctones d’animals, com la gallina mallorquina. Té el càrrec de president i és també pagès de la xarxa de multiplicadors de llavor.

ToniFELIU2

Toni Feliu

Vicepresident

Pagès agroecològic, gran defensor de l’agrobiodiversitat i de les races autòctones. Té el càrrec de vicepresident i pagès de la xarxa de multiplicadors de llavor eco.

Andrea 2 (1)

Andrea Cardona

Secretària

Biòloga de formació, sent gran admiració per la naturalesa i la biodiversitat. Actualment, es dedica a l’educació amb especial interès en temes d’agroecologia i sobirania alimentària. Té el càrrec de secretària i també ajuda en tasques de voluntariat.

Xavier Moratinos

Xavier Moratinos

Tresorer

Mestre d’escola i pagès a mitja jornada. És productor de blat xeixa i en comercialitza la farina. També és un gran interessat en l’empelt d’alzines d’aglà dolç. Té el càrrec de tresorer de l’entitat.

Manel Domenech

Manel Domènech

Vocal

Mestre jubilat i gran activista de les causes com “Ciutat per qui l’habita”, entre d’altres. Ajuda amb tasques de voluntariat i sempre ofereix la seva finca de Son Maiol per impartir-hi cursos de formació.

Maria Suau

Maria Suau

Vocal

Biòloga de formació i de cor i fascinada per les plantes i els arbres. Treballa a la Fundació Deixalles com a responsable de l’àre ambiental. És feliç al seu petit hort cultivant varietats locals i promovent el seu ús.

DSC06512

Toni Calafell

Vocal

Enginyer tècnic agrícola, tècnic del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE). Gran apassionat de les varietats locals de fruiters i concretament dels cirerers. Recuperador i conservador de varietats locals de cirera. És vocal de l’entitat i pagès de la xarxa de multiplicadors de llavor eco.

DSC00682

Toni Mateu

Vocal

Biòleg de formació i docent. Gran amant de les plantes.

Rafel Figuera

Rafel Figuera

Vocal

Enginyer tècnic agrícola, responsable de l’àrea de producció d’Agromart Balear. Pagès apassionat de l’horticultura local i de les ovelles de raça roja mallorquina. És vocal de l’entitat.

Les treballadores

Duen a terme les tasques diàries de l’associació, entre les que s’inclouen la realització dels diferents projectes, així com la gestió i organització de l’entitat.

VL Dia Dona 061

Aina Socies

Llicenciada en Ciències Ambientals i màster en Agroecologia.

Palma         foto Miquel A Cañellas Canellas

Maria Massanet

Graduada en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural i màster en Enginyera Agrònoma.

WhatsApp Image 2021-09-02 at 13.37.12

Manuel Pomar

Llicenciat en Biologia i màster en Biodiversitat.

Què feim?

Vols saber tot el que hem fet el darrer any? Descarrega’t la memòria anual 2021 de l’associació clicant aquí.

Xerrades informatives

Sobre la importància de conservar, cultivar i consumir varietats locals, i temes relacionats.

Tallers pràctics

Relacionats amb la nostra tasca, com és l’extracció de llavors, planter de varietats locals, conservació de llavors, creació de bancs de germoplasma, …

Jornades de formació a escoles

Mitjançant tallers pràctics i també amb la formació de professorat

Cursos

Per a professionals, tècnics/ques, alumnat de cicles agraris, persones aficionades a l’agricultura, etc. Aquests cursos tracten temes concrets en relació a l’agrobiodiversitat i les varietats locals.

Tasts de varietats locals

És important conèixer i valorar les varietats locals no només des de la producció, sinó també des del consum, que és clau pel manteniment d’aquestes varietats. Per això organitzam tasts de varietats locals, on poder comprovar la seva qualitat organolèptica (sabor, olor, color, textura…) i la seva diversitat.

Recuperam varietats

Que ja no es troben als camps o bé que es troben en risc d’erosió genètica i les valoram per tal d’introduir-les al mercat.

Multiplicam

Les llavors d’hortalissa i lleguminoses de varietats locals mitjançant la xarxa de pagesos multiplicadors a les seves finques ecològiques.

Difonem

Les llavors multiplicades a diferents botigues per tal que el màxim nombre de consumidors les puguin adquirir i seguir reproduint.

Conservam

Totes aquelles varietats que multiplicam, sembrant-les, recollint-les i envasant-les.

Treballs de recerca

Com caracteritzacions agronòmiques i organolèptiques per valorar la viabilitat de les varietats locals comercialment i conèixer l’acceptació per part dels consumidors.

Projectes pilot

Com la innovació en les tècniques de neteja de cereals de varietats locals i en ecològic.

Incidència en polítiques públiques

Mantenim reunions amb representants polítics per informar de la importància de les varietats locals, tant en el vessant de conservació, com sobretot en la promoció del seu cultiu i consum, com a patrimoni cultural i agronòmic del territori.

*Estam oberts a acollir i donar suport a treballs i estudis relacionats amb la nostra activitat (pràctiques d’empresa, estudiants i altres).

Vols col·laborar amb nosaltres? A COL·LABORA trobaràs com pots ajudar-nos a tirar endavant els diferents projectes i activitats que tenim en marxa.