Alzines dolces

Recuperant les varietats d’alzina d’aglà dolç de Mallorca

L’alzina és un dels arbres més emblemàtics de la Mediterrània, i ha estat molt apreciada des d’antic per l’ombra que ofereix, la producció de carbó i llenya i els seus aglans. La gran majoria d’alzines silvestres de Mallorca produeixen aglans amb un alt contingut de tanins que els otorguen un gust amarg i astringent. Així i tot, aquest és un caràcter que de vegades no s’expressa amb tanta intensitat, i per això trobam alzines amb aglans dolços. Aquestes s’han utilitzat tant per consum animal com també per al consum humà, sobretot els aglans més dolços; aquests s’han consumit frescos o torrats a la cendra calenta, o en farina per a multitud de receptes.

A Mallorca, aquestes alzines s’han propagat tradicionalment a través de l’empelt, tècnica específica que ens ha arribat transmesa de generació en generació, i que a la nostra illa és l’únic lloc on es conserva per aquest cultiu.

L’any 2019, atrets per la tècnica d’empelt mallorquí en alzina, ens varen contactar des de Balanotrees, viver català especialitzat en alzines dolces. Gràcies a ells vàrem fer una prospecció preliminar per conèixer la situació de les alzines dolces de Mallorca, i més endavant, a través d’una Beca d’Investigació Aplicada finançada pel FOGAIBA vàrem poder identificar i caracteritzar part de les alzines d’aglà dolç de Mallorca. Aquí podeu consultar els resultats d’aquest darrer projecte. També podeu consultar les diferents varietats o tipus varietals d’alzina que vàrem poder caracteritzar i incorporar al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears.

De-la-senyora_arbre
Palma         foto Miquel A Cañellas Canellas
Palma         foto Miquel A Cañellas Canellas
Palma         foto Miquel A Cañellas Canellas

El viver d’alzines d’aglà dolç

La preservació de les varietats d’alzines d’aglà dolç és una fita més en la recuperació de la biodiversitat cultivada de Mallorca i del patrimoni cultural i gastronòmic de la nostra illa. Per això hem posat en marxa un projecte de propagació d’alzines dolces de varietats mallorquines en el qual, durant el primer any, hem empeltat 800 individus amb l’objectiu de potenciar i preservar aquests cultivars.

Per posar en marxa aquest nou projecte primer vàrem visitar el viver de Balanotrees, on aprenguérem tot el procés d’empelt de fenedura en peu d’un any, ja que la tècnica tradicional mallorquina és damunt arbres de més de 5 o 10 anys. Aquesta tècnica duu molta feina de manteniment per evitar que la muda es deshidrati, però el nou mètode emprat permet empeltar molts d’arbres en poc temps i en condicions més controlades, augmentant el percentatge d’èxit.

El viver forestal de Menut, gestionat per la Conselleria d’Agricultura, va aportar les alzines d’un any, i la Universitat de les Illes Balears ens va cedir un espai on empeltar i una zona dins l’hivernacle. D’aquesta manera, al mes de gener de 2022 vàrem iniciar el procés: a partir de les mudes d’alguns dels arbres prospectats i caracteritzats anteriorment, férem l’empelt de fenedura, en condicions el màxim asèptiques possibles i ajudant-nos d’una instal·lació de tub calent per a millorar les condicions de cicatrització i unió entre la muda i el peu.

Després d’haver passat un temps dins el tub calent i posteriorment dins hivernacle, es varen trasplantar les alzines i a l’inici d’estiu es traslladaren al viver de Menut, a Escorca, per evitar les temperatures elevades de dins l’hivernacle. Amb prop de 300 alzines dolces resultants es faran 4 col·leccions, i les sobrants es repartiran entre els socis i sòcies que es varen interessar pel projecte. Aquestes col·leccions es faran a Can Pistola (Felanitx), gestionada per un membre de la nostra entitat; a la UIB i a la finca pública de Mortitx, en agraïment per la seva col·laboració en el projecte; i una darrera a la finca pública de Galatzó.

Tot aquest procés no hauria estat possible sense l’ajuda desinteressada de totes les persones voluntàries que ens ajudaren, tant en el muntatge de la instal·lació com amb la recollida de mudes, els empelts i el manteniment posterior.

WhatsApp Image 2022-02-09 at 12.31.57 (2)
Menut-alzines empeltades