Recuperant les varietats d’alzina d’aglà dolç de Mallorca
L’alzina és un dels arbres més emblemàtics de la Mediterrània, i ha estat molt apreciada des d’antic per l’ombra que ofereix, la producció de carbó i llenya i els seus aglans. La gran majoria d’alzines silvestres de Mallorca produeixen aglans amb un alt contingut de tanins que els otorguen un gust amarg i astringent. Així i tot, aquest és un caràcter que de vegades no s’expressa amb tanta intensitat, i per això trobam alzines amb aglans dolços. Aquestes s’han utilitzat tant per consum animal com també per al consum humà, sobretot els aglans més dolços; aquests s’han consumit frescos o torrats a la cendra calenta, o en farina per a multitud de receptes.
A Mallorca, aquestes alzines s’han propagat tradicionalment a través de l’empelt, tècnica específica que ens ha arribat transmesa de generació en generació, i que a la nostra illa és l’únic lloc on es conserva per aquest cultiu.
L’any 2019, atrets per la tècnica d’empelt mallorquí en alzina, ens varen contactar des de Balanotrees, viver català especialitzat en alzines dolces. Gràcies a ells vàrem fer una prospecció preliminar per conèixer la situació de les alzines dolces de Mallorca, i més endavant, a través d’una Beca d’Investigació Aplicada finançada pel FOGAIBA vàrem poder identificar i caracteritzar part de les alzines d’aglà dolç de Mallorca. Aquí podeu consultar els resultats d’aquest darrer projecte. També podeu consultar les diferents varietats o tipus varietals d’alzina que vàrem poder caracteritzar i incorporar al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears.