Skip to content

Cols i colfloris

1024
Les cols i colfloris de Mallorca provenen de l’espècie Brassica oleracea l’origen de la qual es troba a la conca Mediterrània en l’ancestre silvestre Brassica oleracea oleracea. En l’estat domèstic, a Mallorca, ha estat un cultiu molt consumit en els mesos de fred, tant per persones com per animals.
Avui dia l’Associació de Varietats Locals conserva vuit colfloris (Brassica oleracea botrytis) i quatre cols anomendades de cabdell, borratxó gros, borratxó petit (no definides científicament) i caputxina (Brassica oleracea capitata).
Les colfloris han arribat als nostres dies gràcies a la tasca feta per l’amo «en Pistoleta» d’Alcúdia i la família Nicolau Català propietària dels Planters Can Nicolau de Sant Joan els quals van obtenir llavor del primer quan gairebé havien desaparegut les varietats locals de colflori a Mallorca, degut a l’entrada dels híbrids. Aquest conjunt de varietats té un gran valor perquè estan seleccionades de tal manera que pots tenir colfloris des de l’octubre fins a l’abril. S’agrupen en tres cicles: les primerenques com la de fulla d’espasa, de Tots Sants i de la Puríssima; les de mig temps que s’anomenen de Nadal i de Sant Antoni; i les tardanes conegudes amb el nom d’orella d’ase, Sant Josep i del Ram o Pasqua.
Les cols que actualment es conserven són el borratxó gros que els Planters Nicolau el va obtenir del poble de Muro, és una col de cicle llarg i que requereix que es sembri durant el mes d’agost i primers de setembre. El borratxó petit que prové de Campos i també és una varietat obtinguda per la família Nicolau. Aquest es fa aproximadament en 7 setmanes. També, els Planters Ca Na Justa conserven la col de cabdell i la col caputxina les quals han fet i conservat durant tres generacions seguides. Aquestes dues cols són de cicle llarg i es caracteritzen per tenir la fulla més blanquinosa i menys arrissada que els borratxons. Per altra banda, fa pocs anys, la família Justa ha recuperat una col anomenada de Son Amer i que és una col de dimensions més grans que la de cabdell i amb un acop entre la de cabdell i la caputxina.
Els usos culinaris de les cols i colfloris són diversos. La colflori es consumeix generalment bullida, fregida o ofegada. En canvi les altres cols es consumeixen bullides, com a complement de plats aguiats i cuinats de llegums. No obstant, la col de cabdell, la caputxina i la de Son Amer es poden menjar crues en plats com “l’enciam de col” que està elaborat a partir de col tallada prima, sal, oli i pebre bord. En darrer terme cal dir que les cols “mallorquines” tenen les fulles molt grans ja que interessa que tenguin una segona utilitat que és la d’obtenir el màxim menjar possible pels animals.
Associació Varietats Locals.

Articles relacionats