Som 360 socis i sòcies | Col·labora | Contacta | Subscriu-te al butlletí

Cerca
Tanca aquest quadre de cerca.

Distintiu Varietat Local

El perquè del distintiu

Motius per la diferenciació de les varietats locals al mercat

Avui en dia podem trobar algunes de les varietats locals que la pagesia sembra al mercat sense diferenciar. En canvi, també podem trobar varietats híbrides amb el nom de varietat local. Com és el cas de la tomàtiga de ramellet. Per això s’ha realitzat un projecte pilot per a l’estudi de la proposta de creació d’un distintiu que diferencii les varietats locals al mercat.

La part prèvia del nostre projecte pilot el va fer la nostra companya i sòcia Maria Massanet Neubaur al seu projecte de final del Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica de la Universitat de les Illes Balears, amb el que vàrem col·laborar. El podeu consultar aquí.

Amb aquesta investigació es pretenia conèixer i analitzar diferents casos de marques de qualitat semblants que s’han dut a terme a Balears i a altres territoris, estudiar la necessitat de creació d’un distintiu per part del sector agrari i conèixer les diferents opcions de creació d’aquest. L’estudi conclou que el sector agrari balear veu necessària la creació d’una marca o distintiu de qualitat per a les varietats locals.

Aquesta podria ser de tipus col·lectiu o de garantia, i hauria de protegir la totalitat dels productes agroalimentaris, des del material vegetal fins als productes de segona transformació.

A més, un dels requisits per ser usuari de la marca hauria de ser la producció de la varietat local seguint uns criteris mínims del cultiu tradicional d’aquesta.

Si vols saber més informació de la proposta de distintiu:

presentacio distintiu varietat local

Planters i Ornamentals Nicolau, Agromart i Pagesos Ecològics de Mallorca S. Coop juntament amb l’Associació de Varietats Locals vam ser els impulsors, promotors i equip cooperatiu per impulsar el projecte. Per concloure el projecte es va fer una jornada. Pots veure les imatges aquí.

Una altra part del projecte tracta de conèixer altres experiències de distintius de varietats locals per tal d’analitzar la seva trajectòria i veure si són aplicables en el nostre cas. El mes d’abril es va convidar a la Fundació ProSpecieRara perquè ens explicassin el seu distintiu i la seva experiència. Aquí podeu veure la gravació de la xerrada. També hem entrevistat els responsables dels distintius de: Sabors d’Eivissa, varietat tradicional; 100% raça autòctona i 100% variedad local.

L’agost del 2023 hem visitat diferents distintius de Menorca. La visita ha consistit en conèixer de primera mà a la marca de Menorca, reserva de la biosfera; Custòdia Agrària; la plataforma web Agroxerxa. Així com visitar les finques de Santo Domingo a Sant Lluís, Santa Cecília a Ferreries i el restaurant “El Romero” de Maó. Aquests tres compten amb el distintiu de Menorca, reserva de la biosfera, Custòdia Agrària i estan a la plataforma d’Agroxerxa.

A més, també s’ha fet feina juntament amb Tandem Social, cooperativa de consultoria estratègica que ens ha ajudat a planificar i dissenyar l’estratègia a seguir per crear el distintiu.

reunions projecte pilot distintiu varietats locals
reunions projecte pilot distintiu varietats locals 1
reunions projecte pilot distintiu varietats locals 2
reunions projecte pilot distintiu varietats locals 3

Durant el projecte de distintiu de Varietat Local s’han donat a conèixer les varietats locals de tomàtiga de ramellet, pebre ros i col borratxona. 

Si estàs interessat/da en rebre més informació sobre el distintiu ens pots escriure a info@varietatslocals.org

goib
ministerio de agricultura, pesca y alimentación
feder
pdr
caCA