Skip to content

Protegir les varietats locals davant l’entrada de patògens forans. La detecció de Xylella fastidiosa a Mallorca, una nova amenaça.

En resposta al comunicat del servei de sanitat vegetal de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que el passat dia 10 de novembre comunicaren la detecció del bacteri Xylella fastidiosa per primer cop a l’Estat, sobre tres cirerers a un centre de jardineria de Porto Cristo. S’ha concretat que es tracta de la subespècie fastidiosa que es coneix que només afecta al cirer i baladre._d777752

Des de l’Associació de Varietats Locals es vol aprofitar per a conscienciar a la societat balear de la importància de protegir la gran riquesa de varietats locals de fruiters davant amenaces com la que ha aparegut. Per exposar resumidament de quina riquesa vegetal es pot trobar a les illes s’enumeren les següents quantitats: 20 varietats d’albercoquer, 2 varietats d’alzines dolces, 110 varietats d’ametllers, més de 30 varietats de cirerers, 70 varietats de perera, 170 varietats de figuera, 60 varietats de pomeres, més de 170 varietats de figueres i més de 40 varietats de vinya per anomenar els cultius més representatius i susceptibles a aquesta malaltia.

Pel que fa l’afectació d’aquest patogen incideix directament al cirerer mallorquí del qual l’Associació de Varietats Locals té una col·lecció que compte amb 36 cultivars locals de balears. Actualment, l’IRFAP (Govern balear) està treballant amb aquesta col·lecció per a caracteritzar i identificar cada un dels cultivars. En els primers resultats obtinguts d’aquesta experiència s’ha demostrat que hi ha una gran diversitat genètica que és exclusiva del nostre territori. Per tant, perdre aquest patrimoni únic, fruit de la feina de generacions de pagesos i pageses seria una pèrdua irreversible i un fort cop a la sobirania alimentària balear.

Veure nota de premsa_d777704

Articles relacionats